Titulbildē Jānis Kubilis kopā ar Lia Guļevsku un Diānu Guļevsku.


2024. gada 16. jūnijās 100 gadu vecumā mūžībā aizsaukts izcilais aktieris Jānis Kubilis, vēsta Latvijas Nacionālā teātra publicētais paziņojums.


Atvadīšanās no mākslinieka notiks Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē 21. jūnijā no plkst. 12:00 līdz 13:00.



Jānis Kubilis pērn nosvinēja 100 gadu jubileju. Bijis Latvijas Nacionālā teātra aktieris no 1948. līdz 1994. gadam, kad pieņēmis lēmumu no aktīvās darbības teātrī aiziet. Kopumā nospēlējis ap 140 lomu. Jānis nesagaidīja 24. jūliju, kad viņam apritētu 101 gads.


Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs:





"Pērn svinējām Jāņa Kubiļa simto dzimšanas dienu, runājām par politiku, teātri un  dzīvi. Viņa šarms, humora izjūta un asais prāts gan dzīvē, gan teātrī bija leģendāri. Visdziļākā līdzjūtība aktiera Jāņa Kubiļa ģimenei un talanta cienītājiem!. Paldies par mūžu veltītu skatuvei!"


ATVADU FOTOGALERIJA - JĀNIS KUBILIS LAIKU LOKOS




Par Jāni Kubili, kuram 24. jūlijā apritētu 101 gads, žurnāliste Lia Guļevska sacīja: "Viņš ir aizgājis saulgriežu laikā, viņu izvadīs 21. jūnijā no viņa teātra, kur turpat ir Silmači jeb izrāde "Skroderdienas Silmačos".




Viņš bija nepārspēts Joske! Viņš bija aktieris, kurš šajā teātrī nospēlējis pāri par 140 lomām. Viena, kas ir pilnīgi nepārspēta – viņa Pablo [loma] Kasona lugā "Trešais vārds". 

To atceras līdz šai dienai, lai gan pirmizrāde bija 58. gadā pagājušā gadsimtā. Brīnišķīgs, brīnišķīgs aktieris! Dieva un cilvēku mīlēts, es teiktu pat. Varētu teikt – likteņa saudzēts, jo tik brīnišķīgs mūžs vienā teātrī tiešām ir apbrīnas un cieņas vērts."


UZZIŅAI NO 2023. GADA:



Kāda ir simtgadnieka dzīves formula un recepte optimisma uzturēšanai?


"Laikam jau cilvēks tā iekārtots, ka viņš nedrīkst visu atcerēties – ļoti daudz kas jāmet projām un jāpaņem tas labais, uz ko gribas tiekties. Jāmēģina pieķerties pie skaistā. Baltezerā tas ir mežs, ezers. Miers. Rozes. Tā ir vesela pasaule – tā nomierina, raisa labas domas. Un pats galvenais – nedari otram to, ko negribi, lai dara tev.





Pēc iespējas vajag mēģināt radīt iespaidu, ka viss ir normāli – vismaz tajās lietās, kas attiecas uz tevi pašu. Jā, vajag uzklausīt otra problēmas, varbūt var pamēģināt arī kādu padomu dot, kaut ko labu tam cilvēkam pateikt. Nemelot. Bet ar savu nastiņu nevajag uzmākties. Nevajag citiem sabojāt dzīvi! Vārdu sakot, "visi man labi bija, ja es pats labs biju"," saka ar asu prātu, brīnišķīgu atmiņu un apskaužamu stāstnieka talantu apveltītais staltais vīrs. 

"Simts gadu – tas ir ļoti daudz un arī ļoti maz! Viens tur, augšā, ir izdomājis, ka ikvienam ir kāda zināma norma. Kad pienāks Tas brīdis – to jau nevar zināt. Bet man vēl gribas dzīvot! Gribas savas rozes kopt!"   


IZCILNIEKS 


Savā radošajā mūžā Jānis Kubilis saņēmis ne tikai bezgalīgu skatītāju cieņu un mīlestību, bet arī daudzus oficiālus apbalvojumus, tai skaitā 2002. gadā – IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, 2005. gadā – "Spēlmaņu nakts" balvi par Mūža ieguldījumu teātra mākslā.


Mācījies Neretas skolā, vēlāk Smiltenes piensaimniecības skolā. Pēc kara atgriezies Neretā, no kurienes devies uz Rīgu mācīties. 

Plānojis stāties Konservatorijā, tomēr teātra izrādē "Pazudušais dēls" redzētā spožā Žaņa Katlapa spēle mainījusi viņa domas, un Kubilis kopā ar nākamo dzīvesbiedri Liliju iestājies Drāmas teātra studijā, ko beidzis 1948. gadā un pieņemts darbā Nacionālajā teātrī, liecina vietnē "Latvijas Nacionālā teātra 100 gadi" publicētais apkopojums.


Nozīmīgs Kubiļa biogrāfijā ir Krustiņš "Pazudušajā dēlā" un Krauklīšu Pēteris "Rīgā". Inteliģence un talanta vieglums apvienojušies Mocartā '’Mazās traģēdijas" un Lorkā "Noziegums Granādā". Humora izjūta un artistiskums izmantoti plašajā raksturlomu klāstā, no kurām populārākās ir Fičūrs "Liliomā", Paskvāle "Skrandaiņi un augstmaņi", Murzaveckis "Vilki un avis", Fredis "Paši pūta, paši dega" u.c.



Īpašu skatītāju mīlestību baudījis arī mūža otrajā pusē spēlētājās lomās – Hamilkāra kungā un Longinā Laukmanī no "Bezkaunīgajiem večiem".